Псевдоаргументи на псевдопатриоти

от Петър Бакалов

(Обновена версия от 28 декември 2017)

В последните седмици представители на Обединените “патриоти” се проявиха като най-ярките защитници на разширяването на ски зоната над Банско. Благодарение до голяма степен на тяхната подкрепа, днес (28 декември 2017) МС прие промени в плана на управление на Национален парк Пирин, които отварят вратата за сечи и строителство в половината парк.

Енергията с която Валери Симеонов и Красимир Каракачанов (и други по-незначителни представители на “патриотите”) защитават промените, които са в интерес на “Юлен” (концесионер на ски зоната над Банско) и вероятно ще позволят ново значително разширение на ски зоната, доведе до шеги, че Цеко е взел патриотите на концесия (става дума за Цеко Минев, акционер в Първа инвестиционна банка, който е свързан с “Юлен” и “Витоша ски”, компанията-собственик на лифтовете на Витоша).

По-долу са събрани основните аргументи на “патриотите”, заедно с коментар. Вярваме, че читателите сами могат да преценят, доколко аргументите са състоятелни. И дали тук става дума за патриотизъм или нещо друго.

1) Грижим се за поминъка на местните

Разширението на ски зоната отдавна няма общо с поминъка на местните – от десетина години работната ръка не достига и се налага да се внася от други населени места извън региона. Из Банско човек често може да чуе съдържатели на кръчми да подканят потенциални клиенти на непривични за региона диалекти. Че работници в Банско не достигат и трябва да се внасят се потвърждава от представители на общината и хотелиери:

Недостигът на работна ръка е много осезаем и идват много хора, които са извън община Банско,” заяви заместник-кметът Сашка Въчкова. „Ние нямаме персонал от Банско. Целият ни персонал е от други места,” каза Теодора Лазарова, управител на хотел. (източник)

През зимния сезон в района на Банско и Разлог се наемат на работа близо 5000 души. Много от кадрите са работили през лятото на българското Черноморие. Идват и безработни от цяла България, за да намерят своето препитание в продължение на 4-5 месеца в подножието на планините Пирин и Рила. (източник)

2) Нужна е втора кабинкова въжена линия

Става дума за кабиновия лифт, който извозва туристи от Банско до ски зоната в планината. Всъщност по признания на самия концесионер, капацитетът на сегашната кабина може да се увеличи с 40%.

Концесионерът обаче не го прави, а предпочита да води репортери да снимат опашките на паркинга пред лифта и да говори за това как “зелената мафия” скапвала ваканцията на хората. Защо?

Досега няма официално постъпило искане от страна нито на концесионера, нито на общината, за изграждане на нова кабинкова въжена линия. Нито в новия концесионен договор, за чието приемане “патриотите” настояват, нито в новия план за управление, който беше приет от МС, фигурира изграждането на втора кабинка. За сметка на това новият план за управление отвори вратата за строителство в много по-голяма територия (48%) от националния парк. Тоест, мантрата за втора кабина се използва, за да се прокарат промени, които ще развържат ръцете на концесионера за много по-мащабно строителство.

Пътем, вероятно изглежда едно ново разширение на ски зоната да доведе до ново безконтролно строителство в Банско, което отново да доведе до опашки.

Положението е малко като в поговорката, дай ми сиренце да си доям лебецо, дай ми лебец да си доям сиренцето.

3) Искаме да се развива ски спорта в България

Преди време сравнихме цената на сезонната карта в Банско и цената на сезонната карта за цял Тирол. Е, оказа се, че цената на сезонната карта за цял Тирол е по-ниска от тази за Банско.

С други думи, цената за сезонна карта, която дава достъп до стотина ски зони в Австрийската провинция Тирол се оказа по-ниска от цената за сезонна карта за ски зона Банско. Къде е тук грижата за масовия спорт или дори за професионалните скиори (които обикновено имат нужда от сезонна карта).

Всъщност твърденията на Юлен и “патриотите”, че ги е грижа за развитието на ски спорта в България, са лицемерни. Това проличава щом си припомним, че “Витоша ски” – свързаният с “Юлен” и Първа инвестиционна банка собственик на лифтовете около “Алеко” на Витоша – на практика е затворил планината за софиянци. Много от лифтовете са оставени да се разпадат (Романски, Помагалски, Спас, Боби, котвата под Черни връх не работят от години) въпреки възможността да бъдат ремонтирани. Цеко Минев дори преди време излъга (или шефът на федерацията по ски е толкова некомпетентен?), че били много стари и вече не се правели части за тях. Едно разследване на Стоян Георгиев от БТВ (който се свърза по телефона с производителите) доказа, че това не е вярно. В същото време лифтът на Горно лале, най-новият в планината, който на практика дава достъп до цялата ски зона и би могъл да компенсира отчасти липсата на Романски, в последните години не превозва скиори повече от няколко дни в годината.

4) Ама в Алпите е така

Алпите не само са с площ около сто пъти по-голяма от тази на Пирин. По стечение на историческите и икономическите обстоятелства (мислете за недоразвитата икономически Османска империя) природата на много места в Алпите отдавна е загубила първоначалния си див вид, а много от съвременните курорти са установени далеч преди идеите за опазване на природата да добият популярност. Едрите хищници (вълци, мечки) в Алпите са избивани в продължение на столетия и към началото на 20 век вече не се срещат там. Напоследък се правят опити за репопулация и се внасят мечки от други места. Това говори за наивността на сравненията между Алпите, с тяхната отдавна изгубена природа, и Пирин, обект на световното природно наследство, дом на стотици редки и защитени видове, някои срещащи се само в него.

Няма да говорим въобще за разликата във височините, количеството на валежите, височината на дървесната линия, продължителност на ски сезона и други съображения, които вярваме всеки мислещ човек може сам да претегли.

5) Хората в региона подкрепят развитието на ски зоната
Мнимите патриоти Каракачанов и Симеонов се стремят да се представят за изразители и на обществените нагласи в региона и защитници на интересите на банскалии. Същевременно твърдят, че единстените противници на разширението на ски зоната са някакво пренебрежимо малцинство, шепа “зелени рекетьори”, или “200 човека, събрани от пет извънпарламентарни партии, плюс някакви зелени, плюс гей организации” (последното са думи на Каракачанов).

“Патриотите” отново се разминават с истината.

Според социологическо проучване проведено във връзка с новия план за управление на Пирин, около 72% от хората в региона подкрепят опазването на природата, дори то да има неблагоприятни икономически последици.

***

Предвид изложеното по-горе, вярваме, че непредубедените читателите сами могат да преценят дали “патриотите”, които се хвърлят в защита на промени в плана за управление на НП Пирин, правят това от патриотични подбуди или са движени от мотивация от съвсем друго естество.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s