Относно: манипулативно отразяване на протестите за НП Пирин в “По света и у нас”

to: редакция новини БНТ news@bnt.bg
cc: kissimov@bnt.bg,
зрителски мнения БНТ gledam@bnt.bg,
katanska@bnt.bg
date: 5 January 2018 at 16:41

Уважаема г-жо Чешмеджиева,

Пиша Ви във връзка с начина, по който продуцираните от Вас новинарски емисии по БНТ1 отразяват протестите срещу наскоро приетите от МС промени в плана за управление на Национален парк Пирин.

В редица репортажи по темата, представяте протестите като протести на “еколози” срещу “решението за втори лифт в Банско” (например: емисии на “По света и у нас” от и 28/12/2017 и 04/01/2018 ).

Би трябвало да ви е известно, че в промените в плана за управление на НП Пирин приети от МС на 28 декември 2017 г. изобщо не се споменава втори лифт над Банско, а се отваря вратата за строителство на територията на 48% от националния парък (досега строителство бе възможно на едва 0.6% от територията на парка).

Би трябвало да ви е известно, че “Юлен” (настоящият концесионер на ски зоната над Банско) има планове за значително разширение на ски зоната, така че тя да обхване територии между Симитли и Добринище далеч надхвърлящи границите на настоящата концесия и навлизащи дълбоко в обекта на световното природно наследство. Планове, които са по-близо до осъществяване след последните промени в плана за управление.

На последно място, би трябвало да ви е известно, че огромното мнозинство от хилядите протестиращи в София и други български градове срещу това покушение срещу национален парк Пирин не са еколози, а граждани с най-различни професионални квалификации обединени от загрижеността си за законността и общото ни природно наследство.

Предвид тези обстоятелства, намирам че решението Ви да представите протестите като протести на “еколози” срещу “втория лифт над Банско” подвежда българската общественост, предава обществения интерес, и наподобява повече евтин пиар, отколкото обективна журналистика.

Надявам се скоро да дойде денят, в който не частните финансови интереси и политическия натиск, а общественият интерес, обективността и истината ще са основни критерии при съставянето на новините в БНТ.

В тази връзка искам да Ви насърча да проявявате нужната доблест.

С уважение,
Петър Бакалов
скиор от София

Advertisements
This entry was posted in Социални and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s